Bezár

SZTEhírek

Nyito_Kariko_Katalin_STI_KJA-98501

Az SZTE és a Nobel-díj – Alkotói pályadíjakat adott át Karikó Katalin

Az SZTE és a Nobel-díj – Alkotói pályadíjakat adott át Karikó Katalin

2024. április 22.
6 perc

„A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázattal folytatódott az SZTE ismeretterjesztő kampánya. A TikTok-videó kategóriára középiskolások és szegedi egyetemisták, míg a plakát és vers kategóriára csak SZTE-hallgatók nevezhettek. A középiskolások ötletversenyen vettek részt. Az érdekes feladatokban legjobban teljesítők jutalmát a Nobel-díjas Karikó Katalin nyújtotta át a díjazottaknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tudomány és a művészet tárgya ugyanaz: az ember és a természet, a gondolat és a világ… E kiindulópont alapján az SZTE NKI alkotói pályázatot hirdetett szegedi egyetemistáknak, míg az SZTE Junior Akadémia a középiskolásokat hívta vetélkedésre. A Nobel-díjas Karikó Katalin egykori csoporttársai közül Géczi János és Szabados László elvállalta, bekapcsolódik a két korcsoport alkotásait értékelő zsűri munkájába. Az értékes jutalmakat Karikó Katalin adta át a legjobbaknak.

GJ_Kariko_Katalin_STI_KJA-97891

Az SZTE NKI egyetemistáknak hirdetett alkotói pályázatokat. A zsűri elnöke Géczi János, Karikó Katalin egykori csoporttársa a JATE biológus szakján. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Öt kézfogás

 

– A tudomány és a művészet együttjárásának hangsúlyozása nem ördögtől való – jelentette ki a zsűri elnöke. Géczi János utalt Karinthy Frigyes 1929-ben írt Láncszemek című novellájára. A neves író arról elmélkedett, hogy az akkor élt másfél milliárd ember bármelyike öt ember érintésével bárkivel kapcsolatba kerülhet. A hatvanas években amerikai pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy átlagosan hat kézfogás elegendő ahhoz, hogy kapcsolati hálónkban elérjünk bárkit – vitte tovább Karinthy gondolatát Géczi János.

Kariko_Katalin_STI_KJA-98011

Fontosak a személyes kapcsolatok. Higgy önmagadban! Koncentrálj arra, amit megtehetsz, amin változtathatsz!” – idézte Karikó Katalin tanácsait a zsűri elnöke, Géczi János.

– Pályázatunk szlogenje Karikó Katalintól származik – emlékeztett a zsűri elnöke. – Azok a pályázók, akik most át fogják venni megérdemelt pályadíjukat, díjazásul mellé mást is kapnak: nem öt vagy hat ember révén jutnak el valakihez, a nyolc milliárd embertársunk egyikéhez, éppenséggel korunk meghatározó tudósához, hanem maguk foghatnak Karikó Katalinnal kezet.

*

A Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatóit megszólító felhívásra összesen 47 munka érkezett, 12 pályázó kapott jutalmat.

Az öt személy alkotta zsűri elnöki tisztét elvállalta a József Attila-díjas költő és író, a képzőművészként is ismert Géczi János. Társai a látvány, azaz a TikTok-videó és a plakát kategóriában: Váraljai Anna (SZTE BTK) és Sahin-Tóth István (SZTE NKI); a vers kategóriában: Tóth Árpád (SZTE BTK) és Újszászi Ilona (SZTE NKI).

Kariko_Katalin_STI_KJA-99761 Együtt a versenyzők, a pályázók és a zsűri tagjai az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság, valamint az SZTE Junior Akadémia alkotói pályázata, illetve a SCUP Egyesület ötletversenye eredményhirdetésén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám


Vizuálisan izgalmas

 

Az SZTE NKI által meghirdetett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” témájú alkotói pályázat TikTok videó kategóriájában összesen négy kisfilm érkezett. A zsűri két kreatív, vizuálisan izgalmas munkát értékelt, egyet első, egy másikat harmadik helyezéssel. Ebben a kategóriában közönségdíj nem volt adható.

Az 1. helyezett: Kovács Zsófia (SZTE BTK, kommunikáció szak). Műve megtekinthető az alábbi linkre kattintva:

https://drive.google.com/file/d/1OrS1G3v8AIq7-DSOe9PvTvNGNPoAZssv/view

vagy a TikTok-link: https://vm.tiktok.com/ZGemjjdFs/

A zsűri a 3. helyezettnek járó jutalmat Mravik Szabolcs videójára adta. E kisfilmet az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni: https://drive.google.com/file/d/1mk2imcLSJqfW9nS1h5odkSesImcMKIKo/view

 Kariko_Katalin_STI_KJA-9821


– A plakát kategóriában pályázók java megfelelt a műfaj azon követelményének, hogy a mű azonnal felkeltse az érdeklődést. Éppúgy születtek didaktikus, mint dekoratív alkotások, bőbeszédűek és hatásosan sűrítettek, tipográfiailag hatásosak és kevésbé ötletdúsak. A díjazott munkák mindegyike izgalmas, s ha olykor-olykor befejezetlen is, alkalmas arra, hogy korrekció után városi nyilvánossághoz jusson – összegzett a döntnökök elnöke.

A zsűri a plakát kategóriában 19 pályamű közül választotta ki azt a hatot, amely jutalmat kapott. A Nobel-díjas Karikó Katalint ünneplő rendezvény időszakában az SZTE TIK területén mini-kiállításon mutatták be a szervezők a jobbnál jobb plakátokat. E kategóriában minden harmadik pályázó jutalmat is kapott. Az 1. helyezett: Kubina Ábris, a 2. Pigniczki Sára, a 3. helyezettek: Bárdos Orsolya, illetve Barna Dorottya. A közönségdíjat Dancsó Dorottyának adta a Facebook „népe”. Különdíjat Péter Olivér kapott.

Mindkét kategóriára igaz: az I. helyezett 100 ezer, a II. 50 ezer, a III. helyezett és a közönségdíjas 25 ezer forint jutalmat kapott.

A legjobb és díjazott 6 plakát itt megtekinthető.

 

Kariko_Katalin_STI_KJA-9807


Aranytéglák és rímek

 

– Az alkalmi versszerzőségre vállalkozóknak volt talán a legnehezebb a feladat: szembe kellett nézni a több évezredes köszöntő költemény-hagyománnyal, amelynek valljuk be, sok eleme anakronisztikus. A költői dicséret könnyen üressé, illetve bombasztikussá válhat. A panegyrikus-örökség, vagyis az emelkedett hangvételű ünnepi beszéd hagyománya, illetve a laudáció műfaja most nem újult meg, de a díjazottak ígéretesen, autonómiára törekvően szólalnak meg – vélekedett Géczi János.

Kariko_Katalin_STI_KJA-9826

A vers kategóriában összesen 24 pályázó közül került ki a 4 díjazott. A helyezések elnevezését és összeghatárait e kategóriában korrigálta kicsit a zsűri. Az 1. helyezett közönségdíjas is, ezért 110.000 forint jutalmat kapott. Tatár Botond: Kettő fényes aranytégla című műve elhangzott a Nobel-díjas Karikó Katalint köszöntő ünnepségen, 2024. április 16-án 10 órakor, az SZTE TIK kongresszusi termében, de elolvasható itt is.

A 2. helyezett Nagy András Levente: Scientia et Splendor című műve, a jutalma 50.000 forint. A megosztott 3. díjjal járó 20-20 ezer forint jutalmat Karkas Réka: Tudás-transzfer-RNS, illetve Kovács Emma: Karikó című műve kapta.

A négy díjazott egyike az ódai és a biológiai tudományos szakszókincs együttes használatában nem pusztán sikeres, de rámutat arra is, hogy a művészet és a tudomány tárgya végső soron azonos.

 Kariko_Katalin_STI_KJA-9890

A SCUP Egyesület vezetője, Papp Benjamin (balról) a középiskolások ötletpályázatának az ötletgazdája moderátorként a Nobel-díjas Karikó Katalint az elismerések átadására; míg az SZTE Junior Akadémia elnökét, Badó Attilát a vetélkedés és a TikTok videópályázat értékelésére kérte. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az SZTE Junior Akadémia és a SCUP Egyesület kooperált. Az ötletpályázat zsűrizésében részt vett az SZTE Junior Akadémia elnöke, Badó Attila, illetve Karikó Katalin korábbi csoporttartása, Szabados László.

Kariko_Katalin_STI_KJA-9770

A Scup Egyesület és az SZTE Junior Akadémia közös ötletversenyének legjobbjai:

Az 1. helyen végzett az Én hormonom nevű csapat, melynek tagjai: Cserni Zorka és Hargitai Petra (Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium);

2. helyezett a Világmegváltók team: Mészáros Zsuzsanna, Müller Olívia, Csipak Miklós, Sárkány Kitti (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola);

3. hely: Jóképű Horgászbot: Miklós Gyula és Lévai Levente Gábor (Kecskeméti Református Gimnázium), valamint Márki Szabolcs (Szegedi SZC Vedres István Technikum).

Az ötletversenyt az NTP támogatta.

Kariko_Katalin_STI_KJA-9921

Az SZTE Nobel-hetek programsorozat középiskolai TikTok videópályázatának díjazottja:

1. helyezett: Varga Veronika (Pécsi Janus Pannonius Gimnázium).

2. helyezett: Kucsera Lili (SZTE Gyakorló Gimnázium),

3. helyezett: Fazekas Bálint (II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum, Kiskunhalas)

Közönségdíjat nyert: Oláh Margaréta (403 like, Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium).

 Kariko_Katalin_STI_KJA-9882

Az SZTE Junior Akadémia minden munkatársa benne volt a döntésben titkos szavazatával, a középiskolai TikTok videópályázat zsűri elnöke Badó Attila jogászprofesszor volt



A borítóképen az SZTE NKI alkotói pályázata vers kategóriája nyertese: az 1. helyezett és közönségdíjas Tatár Botond, aki Kettő fényes aranytégla című műve jutalmaként a legnagyobb jutalmat kapta. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

SZTEinfo

Fotók: Kovács-Jerney Ádám, Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek