Első Erasmus + „kapacitásépítés a felsőoktatásban” projekt a Szegedi Tudományegyetemen

2021. január 15-én indult az SZTE koordinációjával a TACMEE ( TAckling the Climate change through Modernizing Environmental Engineering) projekt, melyet az Európai Unió Erasmus + Programja finanszíroz.

1024px-Erasmus_Logo.svg logo-en-GMIT


A projekt célja a környezetmérnöki tanulmányok fejlesztése Mongóliában, valamint a környezeti problémákra és megoldásokra való összpontosítás. 2 EU-s intézet (Szegedi Tudományegyetem, Magyarország – USZ és Oulu Egyetem, Finnország – UO), amelyek nagy tapasztalattal rendelkeznek a BSc, MSc, valamint a környezettudományi és környezetmérnöki PhD programokban, 3 mongóliai intézetben (National University of Mongolia – NUM, German-Mongolian Institute for Resources and Technology – GMIT, Mongolian University of Life Sciences - MULS) fejlesztik a környezetmérnöki BSc képzést, valamint MSc szintű környezetmérnöki tananyag kialakítása először a NUM-ban.


A projekt során az európai partnerek fejlesztenek, a speciális mongol környezeti problémákhoz illesztenek meglevő kurzusokat, valamint új kurzusokat visznek be a mongol tantervbe tanfolyamon, szemináriumon és laboratóriumi szinten, beleértve az új szóróanyagok, prezentációk, laboratóriumi értékelések, Massive Open Online kurzusok (MOOC) elkészítését, valamint az új laborok felszerelését. A projekt eredményeként mind a 3 mongol intézetben az ipar elvárásainak megfelelő, modern környezetmérnöki programok indulnak.


A projekt során nem csak a tananyagokat fejlesztik az EU.s szakemberek, hanem képezik a mongol oktatókat (tanárokat, technikusokat stb.), bevezetik az ipart bevonó duális képzést, valamint bevonják az állami döntéshozókat. Az éghajlatváltozás és a környezeti problémák fontosságát hangsúlyozó korszerűsített képzési programok várhatóan több hallgatót vonzanak. Új iparágakkal való kapcsolatok kialakítására, valamint az EU-Mongol kapcsolatok erősítésére oktatási és kutatási szempontból egyaránt lehetőség nyílik a közös munka során. A projekt az eredményeket az állami és a magánszektor szakemberei számára is terjeszti, hogy hasznos eszközökkel és tudással ruházza fel őket.


A projekt során fejlesztett tananyagok, valamint a képzők képzésére szolgáló videós tréning anyagok a projekt honlapján szabadon hozzáférhetőek: https://tacmee.eu/


TACMEE_Logo logo_sab-muls logo-en-NUM University_of_Oulu_logo


Kövess minket
Friss Hírek

hir_kep_eloadas

A Kémia Intézet és a Szegedi Tisza-parti Általános Iskola közötti együttműködés keretében munkatársaink változatos programok során erősítették a tanulók környezettudatos szemléletének fejlődését, a természettudományos tantárgyak tanulása iránti motivációját és a kémia tantárgy szeretetét.

JACS_Attila_2

Dr. Jancsó Attila (levelező szerző) és Tóth Annamária (első szerző) hazai és nemzetközi együttműködő partnerekkel jelentette meg legújabb közleményét a Journal of the American Chemical Society (D1) folyóiratban.