Friss Hírek

2024. június 12.

A Kémia Intézet és a Szegedi Tisza-parti Általános Iskola közötti együttműködés keretében munkatársaink változatos programok során erősítették a tanulók környezettudatos szemléletének fejlődését, a természettudományos tantárgyak tanulása iránti motivációját és a kémia tantárgy szeretetét.

2024. június 12.

Dr. Jancsó Attila (levelező szerző) és Tóth Annamária (első szerző) hazai és nemzetközi együttműködő partnerekkel jelentette meg legújabb közleményét a Journal of the American Chemical Society (D1) folyóiratban.

2024. június 05.

A kémikus ÚNKP Ösztöndíjasok kötelező intézményi bemutatója

2024.06.13. 9.00-13.00 között lesz, ZOOM felületen. A részletekről keressék Vidákné Dr. Tóth Ildikót (62-544-623).

2024. május 28.

Szent-Györgyi Albert nyomdokain jártak a róla elnevezett verseny iránt érdeklődő diákok, akiknek az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatósága különleges programokat szervezett. A programban 2024. május 23-án két határon túli, vajdasági középiskola diákjai tapasztalhatták meg, milyen a kutatók élete. A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a Zentai Gimnázium tanulói számára életre szóló élményt adott a szegedi látogatás.

2024. március 08.

A világon mindössze három olyan készülék működik, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központja a közelmúltban beszerzett. A spektrál CT új távlatokat nyit a kompozit anyagok, implantátumok, akkumulátorok, katalizátorok vizsgálatában, így képes lesz kiszolgálni az SZTE széles kutatói körét és ipari partnereit. A berendezést Dr. Fendler Judit kancellár és Prof. Dr. Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes adta át.

2024. január 30.

2024 januárjában Dr. Szabó Tamás és munkatársai a Kémiai Intézetben készült, rangos tudományos folyóiratban megjelent közleményét beválasztottak az MTA Kémiai Tudományok Osztálya kiemelt januári publikációi közé.

Neves külföldi vendégprofesszorok az SZTE Kémiai Intézetében
2024. január 28.

A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával 2024-ben a hazai kutatásokba bekapcsolódó vendégprofesszorok közül ketten, Vladimir B. Arion (fogadó kutató: Dr. Enyedy Éva Anna) illetve Vajtai Róbert (fogadó kutató: Dr. Kónya Zoltán) az SZTE Kémiai Intézetében kezdik meg munkájukat.

2024. január 24.

„Engedjük közel a gyerekeket a természettudományokhoz!” - Karikó Katalin „üzenetét” a kisújszállási gimnáziuma mai szaktanárai úgy ültették át a gyakorlatba, hogy tanulmányi kirándulást szerveztek egykori diákjuk, a Nobel-díjas kutatóprofesszor szegedi alma materébe. Mi is kísérőjüknek szegődtünk. A Szegedi Tudományegyetem Kémiai Intézetébe, Szent-Györgyi Emlékszobájába és Füvészkertjébe, valamint az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetbe szervezett tudománytúrát más diákcsoport is megismételheti.

2023. december 07.

Három, a Kémiai Intézetben készült, rangos tudományos folyóiratban megjelent közleményt választottak az MTA Kémiai Tudományok Osztálya kiemelt novemberi publikációi közé.

2023. december 01.

A Szegedi Tudományegyetem minden évben meghirdeti az Innovációs Díj pályázatot, amellyel azokat a kutatókat és hallgatókat jutalmazza, akik olyan tudományos eredményt, innovatív megoldást dolgoznak ki, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók.

2023. november 07.

Innovációs díjakat érő, környezetvédelmi szempontból is fontos újdonság az úgynevezett zöld tégla, amely szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. A katalitikus tégla a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.

2023. október 14.
2023. október 09.

A Kémiai Intézet és a gyászoló család mély fájdalommal tudatja, hogy kollégánk, tanárunk, barátunk Dr. Szücs Árpád, a Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék egyetemi docense 2023. október 7-én, életének 65. évében elhunyt.

Dr. Szücs Árpádot a Kémiai Intézet saját halottjának tekinti.

2023. augusztus 23.

Karikó Katalin, kutatóbiológus, az mRNS-alapú vakcinák egyik kifejlesztője, az MTA tiszteletbeli tagja, az SZTE díszdoktora és számos igen rangos tudományos elismerés birtokosa járt Intézetünkben az MTVA ,,Szerelmes Földrajz" című műsorának forgatása során, 2023. augusztus 10-én. Biológus hallgatóként kémiai tanulmányai kapcsán sok időt töltött a Dóm tér 7-8. alatti előadótermekben és laborokban, visszaemlékezései alapján meghatározó élményeket szerezve.

2023. június 24.

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Dr. Adamkovich István nyugalmazott egyetemi adjunktus 84. életévében elhunyt. Temetésére családi körben kerül sor. Engesztelő gyászmiséje 2023. június 26-án 17 órakor lesz Szegeden a Felsővárosi templomban.

A gyászoló család

2023. május 25.

2021. január 15-én indult az SZTE koordinációjával a TACMEE ( TAckling the Climate change through Modernizing Environmental Engineering) projekt, melyet az Európai Unió Erasmus + Programja finanszíroz.

2023. május 12.

Második és kilencedik helyezést értek el az egy-egy kémikus, fizikus és biológus diákokból álló, magyar csapatok az EOES idei, április 29. - május 6. között megrendezett döntőjében, Rigában.

2023. április 15.
2023. április 12.

Az SZTE TTIK Kémiai Intézetében kerül megrendezésre a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Kémiai és Vegyipari szekciója.

2023. április 07.

Kövess minket
Friss Hírek

hir_kep_eloadas

A Kémia Intézet és a Szegedi Tisza-parti Általános Iskola közötti együttműködés keretében munkatársaink változatos programok során erősítették a tanulók környezettudatos szemléletének fejlődését, a természettudományos tantárgyak tanulása iránti motivációját és a kémia tantárgy szeretetét.

JACS_Attila_2

Dr. Jancsó Attila (levelező szerző) és Tóth Annamária (első szerző) hazai és nemzetközi együttműködő partnerekkel jelentette meg legújabb közleményét a Journal of the American Chemical Society (D1) folyóiratban.