Tudományos Diákkör

A Tudományos diákköri konferencia (TDK) a magyar felsőoktatás egy nemzetközi szinten is egyedülálló része. A TDK nagy múltra tekint vissza - az első konferenciát körülbelül 70 évvel ezelőtt rendezték. A TDK célja, hogy ösztönözze a hallgatók bekapcsolódását a tudományos kutatásokba, valamint segítse őket a tudományos kommunikációjuk fejlődésében. Ez mind az egyetemi tanulmányaikat, mind a későbbi szakmai érvényesülésüket elősegíti. Egy másik nem titkolt célja a TDK mozgalomnak, hogy elősegítse a hallgatók közötti tudományos diskurzust, ami később szakmai együttműködésbe fordulhat.
A TDK konferenciákat minden egyetem féléves rendszerességgel rendezi meg, tavaszi-őszi ritmusban. Ez alól kivétel a páratlan évek tavasza, amikor az Országos Tudományos Diákköri konferenciára (OTDK) kerül sor. Itt az egyes egyetemek legkiválóbb munkáit mutatják be a hallgatók egy az országban vándoroló rendezvényen.

A TDK és OTDK konferenciákon egy zsűri értékeli az elhangzott előadásokat, és ezek, valamint a korábban leadott dolgozatokra érkezett bírálatok alapján helyezéseket állapít meg. A verseny azonban nem elsődleges célja a TDK mozgalomnak, ez csak extra motivációt jelent a résztvevőknek. A legfontosabb cél a tudományosan alapos gondolkodás kialakítása, valamint a tudományos kommunikációs képességek fejlesztése.


Bővebb információt itt találhat.

Kövess minket
Friss Hírek

hir_kep_eloadas

A Kémia Intézet és a Szegedi Tisza-parti Általános Iskola közötti együttműködés keretében munkatársaink változatos programok során erősítették a tanulók környezettudatos szemléletének fejlődését, a természettudományos tantárgyak tanulása iránti motivációját és a kémia tantárgy szeretetét.

JACS_Attila_2

Dr. Jancsó Attila (levelező szerző) és Tóth Annamária (első szerző) hazai és nemzetközi együttműködő partnerekkel jelentette meg legújabb közleményét a Journal of the American Chemical Society (D1) folyóiratban.