EOES_donto_1

Magyar diákok nagyszerű eredményei a 2023. évi Európai Természettudományos Diákolimpia (EOES) döntőjében, Lettországban

Második és kilencedik helyezést értek el az egy-egy kémikus, fizikus és biológus diákokból álló, magyar csapatok az EOES idei, április 29. - május 6. között megrendezett döntőjében, Rigában.

Lettországban, Rigában rendezték meg az Európai Természettudományos Diákolimpia (EOES) 2023. évi döntőjét (2005. január 1. után született fiatalok számára), melyen a nemzetek három fős csapatai komplex természettudományos gyakorlati problémák megoldásában mérték össze tudásukat, s ennek megfelelően a csapatokat a fizika, kémia és a biológia területén jártas hallgatók alkották. A két magyar csapat 1-1 kémikus tagjának kiválasztása az SZTE Kémiai Intézetében, Szabó Tamás és Jancsó Attila egyetemi oktatók által szervezett és lebonyolított online, illetve gyakorlati fordulókban történt. A Kémiai Intézet oktatási szintjének laboratóriumaiban elméleti és számolási feladatok megoldása, majd egy összetett, laboratóriumi kísérleti feladat elvégzésének végrehajtása és értelmezése után dőlt el, hogy a 8 legjobb diákból kik kerülhetnek be az utazó csapatokba.


A magyar diákok nagyszerűen szerepeltek a lett fővárosban, hiszen az A-jelű csapat 45 induló (22 Európai Uniós ország 44 + Ukrajna egy csapata) közül második helyezést (arany medál), míg a B csapat 9. helyezést (ezüst medál) ért el.

A magyar csapatok tagjainak és felkészítő tanáraiknak szeretettel gratulálunk!


A csapat:

Bencz Benedek (fizika), a Baár-Madas Református Gimnázium 10. osztályos tanulója, tanára: Horváth Norbert

Kertai Márton (biológia), a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 10. osztályos tanulója, tanára: Bán Sándor

Viczkó Csaba Péter (kémia), az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója, tanára: Sebő Péter


B-csapat:

Erdélyi Kata (kémia), a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályos tanulója, tanára: Albert Attila

Simonka Sára Réka (biológia), a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 10. osztályos tanulója, tanára: Bán Sándor

Tóth Gergely (fizika), a Városmajori Gimnázium 10. osztályos tanulója, tanára: Antal Erzsébet

Kövess minket
Friss Hírek

honlap-fejlec-_4

Innovációs díjakat érő, környezetvédelmi szempontból is fontos újdonság az úgynevezett zöld tégla, amely szinte minden típusú tüzelőberendezésnél egyszerűen használható. A katalitikus tégla a gépjárművek katalizátoraihoz hasonlóan működik. Az égésből keletkező füstgáz összetevőket megköti és ott tovább alakítja azokat kevésbé ártalmas vagy ártalmatlan termékekké. Ez javítja az égéshőfokot és csökkenti a károsanyagok, például a szén-monoxid kibocsátását.